Falsterbonäsets livräddare är beredda på en sommar med många strandbesökare. Foto: Alice Mutambala

Falsterbos livräddare förbereder sig för en annorlunda sommar

Publicerad

Trängsel på stranden och fler räddningar – det är Falsterbos livräddares farhågor inför sommaren.

– Folk vill överlag inte bli tillsagda att flytta, säger Pontus Carlsson, bevakningschef för Falsterbonäsets livräddare.

Veckorna innan den värsta rusningen till stränderna börjar så laddar Falsterbos aspirerande livräddare upp med ett fysprov, för att se vilka som kvalificerar sig för sommarens jobb. För dem väntar en annorlunda sommar och de räknar med fler badgäster än tidigare år.

– Eftersom svenskar inte kommer resa utomlands, men vi tar emot turister förväntar vi oss fler besökare än vanligt, säger Pontus Carlsson.

Kan tappa uppsikt över havet

Livräddarna befarar att trängsel på stränderna kommer bli ett problem i Falsterbo, något som andra år har lett till konflikter mellan badgäster. För att avlasta livräddarnas arbete har Vellinge kommun gjort en nysatsning på sommarvärdar, vars roll är att kommunicera med strandgästerna och uppmana till att hålla avstånd.

– Om vi livräddare skulle se till att alla sätter sig långt ifrån varandra skulle det vara det enda vi gör, och då tappar vi uppsikt över havet, säger Pontus Carlsson.

Se mer om hur Falsterbonäsets livräddare förbereder sig inför sommaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.