Foto: TT

Tonårsflicka kidnappades av sin familj i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En tonårsflicka kidnappades av sin familj i Malmö och fördes utomlands. I nästa vecka väntas hennes pappa, hennes bror och hennes morbror bli åtalade för olaga frihetsberövande.

-Det är en hedersproblematik i botten, säger åklagaren Kajsa Cavallin till Sydsvenskan.

Flickan var omhändertagen av de sociala myndigheterna och placerad på ett skyddat boende. I augusti skulle hon träffa några personer från sin familj, men hon kom aldrig tillbaka till boendet. Hennes föräldrar hade fört bort henne och satt henne på ett flygplan till familjens tidigare hemland.

Kunde föras tillbaka till Sverige

Socialtjänsten larmade polisen och flera personer frihetsberövades i Sverige. Efter sex veckor var flickan tillbaka i Malmö igen.

-Man har genom frihetsberövanden sett till att hon kunnat föras tillbaka till Sverige, säger Kajsa Cavallin.

Pappan är den ende av de som kommer att bli åtalade som medger vad som hänt.

-Min klient erkänner att han inledningsvis gjort sig skyldig till det brott som han kommer att åtalas för. Men ganska snart kände han själv att det var fel, säger pappans advokat Jenny Fugleberg till Sydsvenskan.

Hon säger vidare att fadern arbetat hårt för att försöka få hem dottern.

Flickan mamma, som är anhållen i sin frånvaro, tros befinna sig i det tidigare hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.