Rebecka, Jerry och Hannah Svensson brinner för folkrace. Foto: Hans Larsson/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Familjefejd på folkracebanan i Hästveda

Publicerad

Glansdagarna kan vara över för Jerry Svensson, Hästvedas okrönte folkracekung. Två nya förare siktar nu på att knuffa ner honom från tronen, döttrarna Hannah och Rebecka.

Säsongen för folkrace är redan i full gång. Inte minst i Hästveda, sedan länge ett starkt fäste för den omåttligt populära motorsporten. Och mycket talar alltså för att tävlandet på hemmaarenan Haramåla nu är på väg att bli lite av en familjangelägenhet.

TV: Se hela inslaget här

Från och med i år tävlar nämligen båda döttrarna till välkände folkrace-profilen Jerry Svensson på de skånska banorna. Hannah Svensson är 18 år och gör sin tredje säsong för klubben Hästveda FRC medan systern Rebecka, som fyller 15 i oktober, debuterat i år.

– Det är ett helt frivilligt val och inget jag tvingat dem till. Fast visst är det kul, konstaterar Jerry Svensson.

Rebecka Svensson Foto: Hans Larsson

”Ännu häftigare än jag trodde”

Till saken hör förstås att de båda är uppvuxna i folkracemiljön.

– Ända sedan jag var liten har jag följt med pappa på tävlingar, hela tiden oerhört taggad på att en dag få köra själv. Och det är faktiskt ännu häftigare än jag trodde – farten, adrenalinet, hela stämningen på tävlingarna, säger Rebecka Svensson.

Hannah håller med.

– Det är som att åka berg- och dalbana, samma sug i magen. Bara det att man styr själv, förklarar hon.

Foto: Hans Larsson

Sammanhållningen viktig

Men lika viktig är gemenskapen på och omkring banorna.

– Det är en fantastisk sammanhållning, alla hjälper varandra och folk ställer alltid upp när man har problem och något går sönder. Där är det förstås en fördel att man redan känner så många inblandade, genom pappa, säger Hannah.

Familjebanden är nu inte alltid en tillgång.

– Det var lite pressande när man skulle köra sin första tävling, och plötsligt hör ”och här kommer Jerry Svenssons dotter” i högtalarna. Då känner man att ribban ligger högt, skrattar Rebecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer