Foto: Kustbevakningen

Fångat på film: tjuvfiskare utanför Måkläppen

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året befann sig två danska fiskebåtar på svenskt vatten. I ett till synes tydligt samarbete drog de upp fisk, och detta är de nu åtalade för.

– Det finns tydliga regler för var och med vad man får fiska i svenska vatten, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen.

Kustbevakningen flyger längs med kusten flera gånger varje dygn. Det görs i miljöbevakande syfte, men även för att upptäcka eventuella tjuvfiskare. Och det gjorde de den här junidagen utanför Måkläppen i Faksterbo.

– Att köra båt på svenskt vatten är inte olagligt, men att ha ett fiskande redskap i vattnet kan vara det, säger Mattias Lindholm.

Vellinge

Kustbevakningen fotade och filmade tjuvfisket från flygplanet. De försökte nå de fiskande danskarna med anropningar, men de fick inget svar. Istället svängde båtarna snabbt ut på danskt vatten igen.

I förundersökningen kan man läsa följande i anteckningarna från förhöret med en av de åtalade:

”På fråga om trålens placering, uppgav den förhörde att han under gärningstillfället inte minns om hans trål var i vattnet eller på däck.”

I förhöret med den andre åtalade framgår det att han kände till reglerna, men att han aldrig fiskade där han inte fick:

”Den förhörde förklarade vidare, att han ofta befann sig inom de fyra sjömilen från den svenska kusten, men att detta endast skedde när han låg och drev.”

På filmen Kustbevakningen tog ser man hur trålredskapet ligger i vattnet bakom båten, och även hur det halas upp fångst i båten.

– Det begås en hel del felaktigheter på svenska vatten, ibland utan och ibland med uppsåt, säger Mattias Lindholm.

Rättegången mot de två danska skepparna hålls den 2 april. Brott mot den europeiska fiskelagstiftningen kan straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vellinge

Mer i ämnet