Foto: Mikael Nilsson

Fängelsestraff för sprängladdning i bilen

Publicerad

I september förra året stoppades en man med explosivt farliga ämnen i en bil vid trafikplats Lomma och E6:an fick stängas av helt.
Nu kom domen mot föraren – ett år och två månaders fängelse.

En polispatrull följde efter den dömda mannens bil i Arlöv i september förra året. När patrullen stoppade bilen vid avfarten från E6:an till Lomma fann de en apterad sprängladdning bestående av 2,2 kilo sprängmedel, stubin och en sprängkapsel.

Polisen spärrade av en stor del av platsen och nationella bombskyddet kallades till platsen. Senare visade det sig att mannen även hade hyrt en container där han förvarade ytterligare sprängämnen.

Tillverka en sprängladdning

Enligt domen i Lunds tingsrätt har det inte kunnat utredas vilken avsikt mannen har haft med de explosiva varorna. Han har dock innehaft en stor mängd dynamit och samtliga komponenter som behövs för att tillverka en sprängladdning.

Vidare menar tingsrätten att med hänsyn till vad han måste ha insett om riskerna, sprängmedlets farlighet och mängden sprängmedel så bedöms att brottsligheten har ett straffvärde som uppgår till ett år och två månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer