Foto: Ivan Loftrup-Ericson

”Får betala för gamla synder”

Publicerad

Över 60 år gamla synder ligger begravda på en gammal soptipp i Kristianstad. Nu har hela tippen kapslats in och snart ska området förvandlas till rekreationsområde

På 50-talet tyckte man att det var en bra idé att anlägga en soptipp mitt på Sveriges största grundvattenreservat. Det tycker man inte längre. Så nu har ett metertjockt lager tätningsmaterial lagts över den gamla Härlövsdeponin i Kristianstad.

– Genom att lägga ett tätt lock över tippen hindrar man utlakning av föroreningar, så de får ligga liksom inkapslade där för all framtid, säger Michael Dahlman, projektledare Kristianstads kommun

Redan 1993 rapporterade Sydnytt om den gamla miljöboven. Länsstyrelsen såväl som kommunpolitikerna dömde ut tippen. Men det skulle dröja ända fram till 2002 innan den stängdes för gott.

Kostar 50 miljoner

Sedan några år tillbaka har ett 22 hektar stort område kapslats in. Men man kan inte vara helt säker på att 50-talets gamla gifter håller sig under ytan.

– Det kommer sippra ut litegrann men väsentligt mycket mindre genom att vi gör såhär. Men riskerna är ju inte eliminerade, det är en soptipp, så kommer det fortsätta vara, säger Michael Dahlman.

Så småningom är tanken att alla spår från den gamla soptippen ska vara borta. Kostnaden för det: 50 miljoner kronor.

– Vi får betala för våra gamla synder, och jag tycker inte att det är så mycket med tanke resultatet, säger Michael Dahlman.

I och med att man började med källsortering för för några decennier sedan slipper man såna här soptippar i framtiden.

Vad kommer hända med området nu?

– Vi tänker oss att det ska bli ett rekreationsområde, och det är ju väldigt bra med en stor hög som den här då. Vi har ju ingen backe i Kristianstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer