Visa alla (2)

Strandskyddet stoppar bad på beachhandbollen i Åhus

Publicerad

I flera år har besökarna kunnat gå ner till havet och svalka sig under sportfestivalen Åhus Beachhandboll. Nu har både länstyrelsen och mark-och miljödomstolen satt stopp för detta.

Under flera år har delar av stranden i Åhus stängs av för allmänheten i samband med Åhus beachhandboll. Nu sätter länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen ner foten.

I ett nytt beslut skriver de att det ska vara fri passage och att allmänheten ska ha tillgång att promenera längs strandlinjen. Det får inte sättas upp något staket som hindrar strandgästerna även om åtgärden är tillfällig.

Beslutet har lett till att bolaget bakom sportfestivalen har fått sätta upp ett staket längs med vattenbrynet. Tidigare år har eventområdet varit öppet ut mot vattnet.

Uppsatta anslag förklarar varför besökare inte kan ta sig till stranden i Åhus. Foto: Johan Dernelius

Vill slippa dubbla entréer

– Vi drar hit gäster från hela landet och från andra nationer. Då är havet en del i upplevelsen. Det är också bättre för säkerheten att vi kan få ut människor i havet istället för att vi stänger in dem, säger Mats G Jönsson, vd för Åhus Beach.

Varför har ni inte en entré mot havet?

– Det är av säkerhetsskäl. Vi har tidigare haft två entréer med dåligt resultat. Vi vill ha koll på hur många som befinner sig på området, vilka som går in och ut. Med fler än en entré blir det för rörigt, säger Mats G Jönsson.

Fick godkänt först

Byggnadsnämnden i Kristianstad gav eventbolaget strandskyddsdispens, men beslutet överklagades och upphävdes av länsstyrelsen. Nu har även Mark- och miljödomstolen beslutat att inte ge någon dispens från strandskyddet.

– Vi har gått på samma linje som länsstyrelsen. De uppfyller inte de krav som behövs för att få strandskyddsdispens, säger Anna Karlsson, rådman vid Mark- och miljödomstolen i Växjö. 

Hör fler röster om staketet i inslaget ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer