Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cajsa Ernholdt, gruppchef på bedrägerisektionen inom Region syd. Foto: Johan Dernelius

Färre coronabedrägerier än befarat i Skåne

Publicerad

I våras varnade polisen för bedrägerier kopplade till corona och vaccinering. Men hittills har man inte sett någon stor ökning av fallen. Endast ett tiotal anmälningar har kommit in till bedrägerisektionen i hela region syd.

De anmälningar som kommit in handlar om att en misstänkt bedragare ringt upp för att boka en vaccinationstid och på det sättet försökt komma över bank-id eller andra bankkoder. En annan metod som polisen har sett är att gärningspersonen istället vill boka ett fysiskt besök för att komma över betalkort och koder.

– Vi har sett under en tid nu att man istället gör hembesök, och det tror vi är kopplat till att det har blivit bättre säkerhet från bankernas sida, säger Cajsa Ernholdt, gruppchef vid polisens bedrägerisektion inom Region syd.

Endast ett fullbordat brott

Men någon större samling om ärenden rör det sig alltså inte om. Inom hela region Syd har polisen registrerat ett tiotal anmälningar av bedrägerier kopplat till corona och vaccinering. Av dem som kommit in är samtliga försöksbrott medan ett var fullbordat.

– Det är mycket lägre antal ärenden än vad vi trodde, vilket är väldigt positivt, säger Cajsa Ernholdt.

En anledning kan vara att Region Skåne och Folkhälsomyndigheten har varit tydliga med hur vaccinationen ska gå till, menar Cajsa Ernholdt.

Bedragare vill boka vaccinationstid

Samtidigt  finns ändå risk att bedrägerifallen ökar när vaccinationen drar igång på allvar senare i vår.

– Om det finns oklarheter för medborgarna om hur vaccineringen ska gå till i deras kommun så öppnar det ju upp för bedragarna, säger Ernholdt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer