Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann-Christine Halén är konkursförvaltare på Ackordscentralen. Foto: Ebba Torstensson

Färre konkurser än väntat under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Det är färre skånska företag som har gått i konkurs under hösten än under samma period 2018 och 2019.

– Det går stick i stäv med vad man kunde förvänta sig skulle hända, säger Ann-Christine Halén, konkursförvaltare i Malmö.

När pandemin bröt ut i våras var det många företag som gick i konkurs. Värst var det inom hotell-, restaurang- och konferensbranschen.

Sedan kom sommaren och vissa företagare kunde andas ut. Många svenskar valde att ”hemestra” och det gynnade inte minst besöksnäringen i Skåne.

– Vi befarade att det skulle bli en jätteökning inför sommaren men det blev lugnt och kurvan planade ut, säger Ann-Christine Halén, konkursförvaltare på Ackordscentralen i Malmö.

Trendbrott på väg

I november minskade antalet konkurser i Sverige med fyra procent jämfört med samma månad i fjol. I Skåne har det varit färre konkurser från juli till och med november. Nu ser det dock ut som trenden är bruten.

– Jag tror att vi kommer att få se en ökning av antalet konkurser i slutet på året eller i början på nästa, säger Ann-Christine Halén.

Hon har många års erfarenhet i branschen och tror att företagare hoppas i det längsta att de ska kunna rädda sina företag.

– Många värnar om sina anställda och leverantörer som de kanske har haft en bra relation till i många år, säger Ann-Christina Halén.

Hjälp från staten

Staten har under pandemin skjutit till pengar för att mildra de ekonomiska effekterna för näringslivet.

– Det blir så klart en likviditetsförbättring för de företagare som får ta del av det här men samtidigt bygger man ett litet skuldberg som någon gång kanske ska betalas tillbaka.

De branscher som förutspås en mörk framtid, av bland andra UC.se, är hotell- och restaurangbranschen, transportbranschen men även partihandeln.

– Ja, det är det här utsatta branscherna. Detaljhandeln kommer säkert också att ha problem eftersom julförsäljningen kanske inte blir som de har tänkt sig, säger Ann-Christina Halén.

Konkurser i Skåne i november

Visa

Det var 20 procent färre företagskonkurser i Skåne i november i år (70) jämfört med november i fjol (87).

Här är listan över företagen som gått i konkurs.

Källa: Kreditrapporten.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer