Intensivvårdsläkaren Wilhelm Wallquist ser färre och yngre patienter på iva i Lund och menar att det till stor del förklaras av att fler fått vaccin. Foto: TT/SVT

Färre men yngre patienter på intensiven i Lund

Publicerad

Nu har närmare 38 procent av skåningarna fått sin första vaccindos och det verkar ge effekt. På iva i Lund, där några av de svårast sjuka behandlas, har såväl antalet inlagda som deras ålder sjunkit på sistone.

– Det som händer är att de som blivit vaccinerade inte kommer hit i någon större utsträckning, säger överläkaren Wilhelm Wallquist.

Under hela pandemin har de äldre varit värst drabbade när det gäller svår sjukdom och dödsfall. När SVT besökte intensiven i Lund i höstas var de inlagda patienterna mellan 60 och 83 år gamla men nu verkar medelåldern har sjunkit en hel del.

– Just nu har vi ingen patient över 70 år utan de flest är mellan 50 till 67, säger Wilhelm Wallquist som är överläkare på covid-intensiven i Lund.

Coronapandemin

Vaccination bakom skiftet

Att det nu verkar gå mot lugnare tider på intensiven beror, enligt överläkaren, på att allt fler äldre och sköra nu är vaccinerade. Som bekant finns det inget vaccin mot covid-19 som ger totalt skydd men erfarenheten på iva i Lund är att det knappt kommer några vaccinerade alls till mottagningen.

– Vi har haft några stycken som ändå hamnat här men då har de sannolikt varit smittade redan innan eller strax efter vaccinationen. Då har det inte hunnit få effekt ännu.

Inga fall av inlagda vaccinvägrare i Lund

Det finns också på vissa håll en skepsis till att vaccinera sig och det har kommit rapporter om att folk blir inlagda med svår sjukdom på intensiven efter att ha vägrat sin spruta. Just på iva i Lund har de inte haft några sådana fall men Wilhelm Wallquist känner igen fenomenet.

– Jag har vänner på andra intensivvårdsavdelningar som berättat för mig att de haft sådana patienter. Men det är ju så att om man vaccinerar sig så har man väldigt bra skydd mot att komma hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet