Färre poliser på Malmös gator

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser på stan är ett välkänt önskemål från både politikerna och polisen i Malmö. Men den ansträngda ekonomin ser ut att krossa det önskemålet – nu väntar färre synliga poliser.

För en månad sedan skrev Malmö Stad ett brev till justitieminister Beatrice Ask (M) och ville ha mer pengar till polisen i Malmö för öka den polisiära närvaron i staden.

Ministern har inte besvarat brevet ännu – och nu börjar man se konsekvenserna av Malmöpolisens pressade ekonomi.

Civilanställda vikarier i arresten kommer inte få förlängt, och just nu utbildas 16  poliser till att sköta de uppgifterna istället. Och det är poliser som skulle ha varit ute på gator och torg och jobba för att synas och förebygga brott.

Polisen Johannes Dontsios från polisområde söder, är kritisk till nedskärningarna.

– Jag fattar om de inte har pengar att betala med, men då får någon se till att det finns mer pengar, säger han.

Hur går snacket bland dina kollegor nu?

– De är inte alls nöjda med det här, de har gått en polisutbildning i två år och ett halvår ute som aspiranter. De vill ut och jobba som poliser, men så ska de in och jobba i arresten. Det är inget fel på det jobbet, det är ett jättebra jobb, men kanske inte om man är utbildad polis.

Ledningen oroad

Och det är inte bara poliser som är oroliga för utvecklingen – även ledningen har farhågor för att det här kommer att minska kvaliteten i polisens förebyggande arbete.

– Givetvis är det så att om vi tar ett antal poliser och flyttar från den yttre verksamheten så får vi inte samma kvalitet  och kvantitet i det brottsförebyggande arbetet, som om de  hade varit där ute, säger polismästare Ulf Sempert.

Ulf Sempert betonar att inga formella beslut är tagna ännu, och att man tittar på andra områden att spara in på i första hand. Men man planerar för neddragningar av civilanställd personal, och utbildar just nu 16 poliser till jobb inne i arresten.

”Vill påminna om löftet”

Och från politiskt håll i Malmö vill man nu ha svar från justitieministern hur det blir med löftet från 2012 om fler poliser till Malmö.

– Det löftet som utfärdades då vill vi påminna om. Vi har inte fått något svar än, men jag ser fram emot att få besked om hur man tänker infria löftet, säger kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Är du oroad över utvecklingen?

– Ja, det är jag. Jag ser att polisen har det tufft, man har svårt att leva upp till de åtaganden som man har vad gäller det förebyggande arbetet. Det kräver resurser, uthållighet och att man bygger upp relationer.

Katrin Stjerfeldt Jammeh tillägger:

– Man har fått extra polisaspiranter utan full finansiering, och det innebär att man fått ersätta civilanställda med de poliser som kommit till i inre tjänst, och det var inte det som var tanken.

”Lösningen är mer pengar”

– Med tanke på den arbetsbelastning som finns i Skåne så är det mer pengar som ska till egentligen för att kunna driva den verksamheten full ut så som den rimligen borde göra, avslutar Ulf Sempert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer