Sommaren är en svår tid för vården. Foto: Johan Nilsson/TT

Färre vårdplatser väntar i Skåne i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommar betyder bemanningskris i vården. Så även i år. Den akuta vården prioriteras, medan planerade operationer blir färre. Samtidigt erbjuds anställda en bonus om de tar ut mindre semester.

– Det är en ansträngd period för vården, säger Rolf Ohrlander, områdeschef på Region Skåne, som samordnar sommarplaneringen.

Mycket ser ut som tidigare somrar. Bland annat intensiv- och psykvården. Förlossningsvården kommer enligt Region Skåne att fungera som under en normalperiod.

Kan få åka längre för vård

Däremot blir det färre vanliga vårdplatser. Därför kan patienter med lindrigare åkommor få vänta, och planerad verksamhet flyttas vid behov till efter sommarperioden. Det kan även innebära att patienter ibland kan komma att erbjudas vård vid en annan ort än den närmaste.

– Alla som är akut sjuka ska fortfarande få hjälp, och exempelvis cancerpatienter och vård i livets slutskede kommer att prioriteras, säger Rolf Ohrlander.

Operationer flyttas till i höst

Akutmottagningarna i Skåne kommer att hålla öppet som vanligt.*

Det som istället prioriteras ner är den planerade vården.

– Det handlar om planerade operationer som inte är livsavgörande. På något sätt måste vi ju kunna ge våra anställda semester, säger Rolf Ohrlander.

Lockar med bonus

Det rör sig om 28 000 vårdanställda som ska ska ha semester. Precis som tidigare år har man svårt att fylla ut den här tiden med vikarier och förutom att ha färre planerade operationer försöker man även locka folk att skjuta på sin semester.

– Det finns erbjudanen. Om medarbetarna till exempel tar ett extrapass får de mer betalt än annars och om de tar ut mindre semester får de en bonus, säger Rolf Ohrlander.

De som tar ut tre veckors semester istället för fyra får en bonus på 6 000 kronor och de som bara tar ut två veckor får en bonus på 12 000 kronor.

– Det viktigaste är att hela regionen samarbeta, säger Rolf Ohrlander.

*Vi uppgav tidigare att  akutmottagningen i Trelleborg kommer att stänga klockan fem istället för klockan åtta. Detta har nu Region Skåne dragit tillbaka, och även Trelleborg kommer att ha öppet som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.