Nu är det bestämt att 50 till 59-åringar blir de första som får sprutan när den bredare allmänheten ska vaccineras mot covid-19. Foto: SVT

Fas 4 innebär att 50-59 åringar får sprutan först

Publicerad

Nu har region Skåne bestämt hur turordningen ska se ut i fas 4 av vaccinationsprogrammet. Skåningar i åldrarna 50-59 kommer att vara först på tur när det är dags för den bredare allmänheten att vaccineras.

– Folkhälsomyndigheten har sagt att i varje fas ska en prioritering med de äldsta göras först. Ålder är en fortsatt riskfaktor och den börjar bli tydlig när det kommer till den här gruppen som är i 50 till 59-årsåldern. Det är en klart högre risk för dem att bli allvarligt sjuka jämfört med de som är till exempel mellan 25-30 år gamla, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare i region Skåne.

Men det finns även praktiska skäl. Dels skulle en bredare ålderskategori kunnat resultera i svårigheter att boka en tid för vaccinering när det väl är dags. Men framförallt kommer det mindre volymer vaccin i juli och augusti, och då måste 50 till 59-åringarnas andra dos säkras.

– Som det ser ut nu kommer mycket vaccin i maj och juni men sen kommer det något mindre volymer i juli och augusti, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.