Tre äldre Malmökvinnor utsattes för bedrägerier på söndagskvällen av personer som utgav sig för att vara poliser. I ett av fallen slet bedragaren av ringarna på en kvinna i 90-årsåldern. Foto: TT

Nya rån av fejkpoliser i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tre äldre Malmökvinnor utsattes för bedrägerier på söndagskvällen av personer som utgav sig för att vara poliser. I ett av fallen slet bedragaren av ringarna på en kvinna i 90-årsåldern.

Det första larmet till Malmöpolisen kom in strax före klockan 19 på söndagskvällen från anhöriga till en kvinna i 85-årsåldern. Kvinnan hade då bestulits på saker i hemmet av personer som utgav sig för att vara poliser.

Nästan samtidigt kom ytterligare ett larm om att en kvinna i 90-årsåldern i ett närliggande område fått besök av en man ”utklädd till polis”. Bedragaren ska ha stulit kvinnans smycken och bankkort med kod och ska dessutom ha slitit av ringar från hennes fingrar.

– Bedragarna brukar inte vara så pass fysiska, de brukar övertala de äldre att lämna över sina värdesaker. Här har man betett sig på ett särskilt hänsynslöst sätt, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Visade ”polisbricka”

Några timmar senare på söndagskvällen blev även en 85-årig kvinna i ett område inte långt därifrån av med smycken, mobiltelefon och bankkort med kod. Personen ska ha visat upp något som såg ut som en polisbricka.

Hittills har ingen gripits i något av ärendena. De drabbade kvinnorna ska höras ytterligare.

– Vi ser också om det går att säkra några spår efter de misstänkta. I fallet med de avslitna ringarna kommer det att göras en teknisk undersökning i bostaden, säger Evelina Olsson.

”Sticker ut”

Enligt Evelina Olsson är det vanligt att bedragarna uppger att de till exempel kommer från just polisen, banken eller vill kolla vattenledningen för att få äldre att öppna för dem och lämna över sina värdesaker.

Det är därför för tidigt att dra någon slutsats kring om de tre händelserna har ett samband.

– Det är klart att det sticker ut, men vi vet att det här moduset har förekommit den senaste tiden, så det kan vara mer än en som använder sig av polistricket, säger Evelina Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.