Fem år efter kaoset – nu öppnar Rosengårdsskolan högstadiet igen

Publicerad

Det är lugnt i klassrummen och prydligt i korridorerna. Rosengårdsskolan 2019 är något helt annat än när högstadiet stängdes 2013. Efter önskemål från elever och föräldrar har Malmö stad beslutat göra ett nytt försök – till hösten öppnar högstadiet igen, i liten skala.

Till en början blir det bara en sjundeklass och tanken är att hålla det småskaligt. Förhoppningen är att undvika de tidigare problemen.

– Vi har idag en stabil skola med bra struktur och personal med hög kompetens, säger rektor Cecilia Larsson Ståhl.

En uttalad musikprofil ska på sikt locka elever till Rosengård från andra delar av Malmö. Belma Kurbardovic går i sexan och hoppas få plats på skolan till hösten.

– Jag tycker om att vara här. Det skulle kännas lite jobbigt om jag inte fick gå på denna skolan.

Problemen på Rosengårdsskolan hade pågått länge när beslutet väl togs att stänga högstadiet. Skolinspektionen riktade skarp kritik mot arbetsmiljön för både lärare och elever. Bara en fjärdedel av eleverna klarade att bli behöriga till gymnasiet.

– Det var absolut rätt beslut som fattades då. Vi behövde göra en omstart. Stängningen betydde att vi blev en mindre, mer lätthanterlig enhet och kunde bygga upp oss från grunden igen, säger försteläraren Sofie Nilsson.

Så tyckte eleverna 2013 om stängningen av högstadiet

Efter stängningen fick eleverna flytta till andra skolor runt om i Malmö. Det gav effekt – dubbelt så många av eleverna klarade gymnasiebehörigheten.

– Självklart kommer jag från politiskt håll att följa det här noggrant. Märker vi att betygen och behörigheten sjunker, så får diskutera om vi ska ha högstadiet kvar på Rosengård, säger Sara Wettergren (L), som är nytt skolkommunalråd i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer