Foto: Mikael NilssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nya bilbränder på Rosengård

Publicerad

Flera bilar totalförstördes i bränder vid två olika tillfällen på tisdagkvällen och natten mot onsdagen på Ramels väg i Malmöstadsdelen Rosengård. Vad som ligger bakom oroligheterna är okänt.

– Hittills i år har vi haft mycket lite bränder i Rosengårdsområdet och vi hoppas att detta är en enskild händelse, kommenterar Glen Sjögren, kommunpolis på stadsområde Öster, nattens bilbränder.

Polisen känner inte till något motiv till bränderna och har inte gripit mågon misstänkt. Glen Sjögren som jobbar som polis i området ser heller inga kopplingar till andra orolighter.

– Vi kommer att jobba i området i kväll och snacka med de som bor där och försöka lugna ner stämningen igen, fortsätter han. Vi har redan tillräckligt med resurser i området, så vi kommer inte att sätta dit extra personal.

Två bränder strax efter varandra

Polisen misstänker att ungdomar satt eld på bilarna som stod parkerade bara meter från de bilar som tidigare brann under tisdagskvällen, rapporterar frilansjournalisten Mikael Nilsson vid den andra branden strax efter midnatt.

– Det var två bilar som brann strax efter klockan halv ett, säger Mikael Lindh, regionalt vakthavande befäl vid polisen i region syd.

Flera polispatruller fick säkra platsen där bilarna stod parkerade i området Herrgården i stadsdelen Rosengård innan räddningstjänsten kunde påbörja släckningen. 

– Det är det normala, säger Mikael Lindh, regionalt vakthavade befäl.

Började redan på kvällen

Under tisdagskvällen brann tre bilar på Ramels väg på Rosengård i Malmö.

Det rådde orolig stämning på Ramels väg strax efter klockan 18 på tisdagskvällen. Flera bilar, mellan tre och fem stycken, började av hittills oklar anledning att brinna, och ett stort antal personer samlades på platsen.

Räddningstjänsten avvaktade till en början med att ta sig in till själva brandplatsen, och först när tillräckligt många polispatruller anslutit, kunde styrkorna ta sig in och släcka bränderna.

– Nu har vi läget under kontroll, men inledningsvis fick vi koncentrera oss på att Räddningstjänsten skulle kunna påbörja släckningen, säger Stephan Söderholm på polisen.

En omhändertagen

Ett stort område runt platsen spärrades av under tiden släckningsarbetet pågick. Polisen tog hjälp av hundpatruller för att underlätta avspärrningsarbetet.

En person omhändertogs enligt polislagen § 13.

– Det betyder att han inte kunde uppföra sig ordentligt på platsen, säger Stephan Söderholm.

Falsk larm om skottlossning

Ungefär samtidigt som bränderna startade fick polisen larm om en skottlossning som skulle ha inträffat på en annan adress i Malmö.

Det larmet visade sig dock inte ha någon täckning, utan betecknades som falskt.

Stephan Söderholm tror att det kan finnas ett samband mellan händelserna.

– Det är inte omöjligt att det var någon som ville missleda oss, det är inte helt ovanligt att det går till så, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer