Ett av Tullverkets beslag av kat. Foto: Tullverket

Fem personer i Malmö gripna för narkotikasmuggling

Publicerad

Tullverkets omfattande kontrolloperation i post- och paketflödet från utlandet har lett till att totalt åtta personer gripits och häktats i Sverige. Fem av dem i Malmö.

Tulltjänstemännen och vapenhundar har gjort selekteringar i postflödet från utlandet och har då hittat preparat, adresserade till de särskilt utsatta områdena, säger Bosse Johnsson som ansvarat för kontrolloperationen.

Operationen har pågått under sommaren och hösten och ingår i satsningen mot organiserad brottslighet. Syftet har varit att minska tillgången till narkotika i de 23 särskilt utsatta områdena i Sverige. Totalt har 117 beslag gjorts, de flesta i Stockholm. Det handlar om bland annat både kat och tramadol, men också knivar och batonger.

Foto: Tullverket

I Malmö finns tre av de särskilt utsatta områdena: Rosengård, Södra Sofielund och Nydala/Hermodsdal/Lindängen.

– Fem personer i Malmö har gripits misstänkta för narkotikasmuggling, säger Bosse Johnsson, och enligt honom har det varit en lyckosam kontrolloperation.

Huvudmannen för organisation häktad

– Inom operationen har vi gripit åtta personer, genomfört flera husrannsakningar samt identifierat en organisation som bedrivit organiserad smuggling av narkotika där även huvudmannen blivit gripen. I det ärendet pågår förundersökningen fortfarande, säger Bosse Johnsson.

De varor som beslagtagits kommer från 19 olika länder, främst från Etiopien och Indien. Eftersom arbetet varit framgångsrikt kommer det att fortsätta även efter att operationen tagit slut. På sikt hoppas Tullverket att de kriminella personerna i områdena lagförs.

– Det är också av högsta vikt att Tullverket medverkar till att narkotika, vapen och andra farliga varor inte kommer in i dessa områden då handeln med sådana ofta kan vara grogrunden till våldsrelaterad brottslighet, säger Bosse Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer