Foto: Privat/TT

Feras börjar som produktingenjör på ESS

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sett vårt inslag om syriska entreprenörer i Skåne, hörde Feras Wazzan av sig till redaktionen. Han hoppas att hans öde ska inspirera andra att tro på möjligheten att hitta ett jobb.

På SVT Nyheter kan man läsa om hur flera asylsökande, ofta välutbildade, går i åratal utan att hitta jobb i Sverige. 33-årige Feras Wazzan från Syrien vill visa att det finns undantag.

– Jag har nio års erfarenhet som byggingenjör. Bland annat jobbade jag fem år i Dubai med konstruktion av stora hus. Efter sju månader i Sverige började jag leta jobb, säger han.

Produktingenjör på ESS

Feras Wazzan har ingen aning om när han får ett uppehållstillstånd. Inte heller om det blir tillfälligt eller permanent. Ändå har han på egen hand hittat ett jobb och inte vilket som helst.

– Jag ska börja som produktingenjör på ESS. Jag har fått en sex månaders lång provanställning hos Skanska, med möjlighet till fast jobb efteråt, säger han.

Fick napp till slut

Det tog många månader av otaliga telefonsamtal, men till slut fick han napp. Dels erbjudande om en praktikplats på ett företag i Stockholm. Dels anställningen hos Skanska som såg värdet av både hans erfarenhet och att han talar god engelska.

– Jag vill uppmuntra andra att inte sluta försöka. Du tröttnar ibland på att få nej efter nej, men det går, säger Feras Wazzan.

Bor i Eslöv

I dag bor han hos sin bror i Eslöv. Han vet att det kan dröja flera år innan han får uppehållstillstånd, men känner sig ändå upplyft av att kunna utföra sitt yrke igen.

– Jag ska jobba hårt och förhoppningsvis kan jag fortsätta att jobba med ESS-projektet, säger Feras Wazzan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer