Fettklumpen hittades i södra Malmö och består av en blandning av olika matfetter och hushållspapper och som sedan armerats med tops för öronen. Foto: VA Syd

Fettklumpen i Malmös avloppsrör blir råttornas julbord

Publicerad

Det blev stora miner på VA Syd när man rutinspolade ett avloppsrör och hittade en fettpropp som var nästan en meter lång och 40 centimeter bred. Alltså i storlek som nederdelen av en storvuxen julgran på ett torg.

Minns ni det enorma fettberget i Londons avloppssystem? Nu har VA Syd i Malmö plockat upp en mindre ”kusin” ur en ledning i centrala Malmö – 80x40 centimeter stor och fullpackad med tops.

Matfett och tops

Matolja och fett som spolas ner i vasken elller avloppet fastnar på insidan av ledningarna och stelnar till stora cementliknande proppar. Detta leder till stopp i avloppet och därmed risk för översvämningar.

– Huvudinnehållet är matfett, tops som bildar en armering och hushållspper som inte hör hemma i avloppet och som ska slängas i soppåsen, säger Nina Steiner, kommunikatör på VA Syd.

Julfest för råttorna

Större mängder fett kan ta sig hela vägen till avloppsreningsverket, men riskerar att skapa obalans i reningsprocessen. Fett i avloppet kan även bidra till problem med råttor som då får en festmåltid.

– Julen är en fet högtid och då inte bara för oss. Råttor älskar fett. Så vårt julbord blir deras julbord i avloppsledningarna, säger Nina Steiner.

-Dessa saker ska man absolut inte spola ner i toaletten eller hälla i avloppet, säger Nina Steiner på VA Syd. Foto: Johan Dernelius

Så här hanterar man fett i hemmet

  1. Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng i mat- eller restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  2. Mindre mängd fett kan hällas i en återförslutningsbar förpackning och sedan kastas i restavfallet/soppåsen.
  3. Har du större mängd fett kan du fylla en återförslutningsbar förpackning och lämna till en återvinningscentral.

 Källa: VA Syd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.