Filmfestivalen i Lund pågår mellan den 16-18 mars. Foto: TT

Lund arrangerar filmfestival om mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad anordnas filmfestivalen om mänskliga rättigheter i Lund, human rights film festival.

– Vi vill nå en bredare publik med viktiga frågor som till exempel metoo-kampanjen, islamofobi, rasism och jämställdhet, säger Gabriel Stein, kommunikationchef för Raoul Wallenberginstitutet vid Lunds Universitet och huvudarrangör med Folkets bio, Kino i Lund.

Gabriel Stein är huvudarrangör för filmfestivalen i Lund. Foto: SVT

Film, forskning och debatt

Under tre dagar, den 16-18 mars, pågår festivalen. Aktuella filmer kombineras med föredrag om ny forskning och debatt.

– Jag tror det är många som har svårt att greppa någonting som känns långt bort, men att se det på ett sätt som är filmatiserat gör ofta att man blir tagen, säger Siri Rylander som studerar samhällsvetenskap med inriktning mänskliga rättigheter på Spyken i Lund.

Siri Rylander, studerande, tror att det är enklare att greppa vissa saker via film. Foto: SVT

Tintin Larsson studerar, även hon på Spykens samhällsprogram, och arbetar just nu med ett projekt kring populism. Hon kommer att se någon av filmerna på det temat under festivalen.

– Det är ett aktuellt ämne med tanke på populistiska strömningar i Europa och i världen och så är det väldigt allmänbildande, säger hon.

Sju filmer visas

Festivalen innehåller både spelfilm och dokumentär. Bland de sju filmerna som visas kan nämnas en dokumentär om förföljelsen av rohingyer i Burma, om etniskt hatbrott. En annan film som är högaktuell heter Anita och handlar om Anita Hill, en jurist som för 26 år sedan vittnade om sexuella trakasserier och som i dag fått uppdraget att utreda metoo-kampanjens avslöjanden i Hollywood.

– Det handlar om metoo före metoo-kampanjen. Det var en av de största mediecirkusarna i USA:s historia när det gäller sexuella trakasserier och nu är hon tillbaka och ska hjälpa Hollywood med frågan, berättar Gabriel Stein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.