Ett par hundra personer från hela Sverige har redan anmält sig för att vara med i filmscenen. Foto: Svenska film i Tyringe

Filminspelning i Hässleholm med 500 zombies

Publicerad

Se upp för en massiv zombieattack i Hässleholm den 17:e november. Då kommer en historisk filminspelning med 500 zombies att äga rum.

– Vi gör en jättescen, precis som i gamla Jesusfilmer och Spartacus. De flesta moderna filmer är gjorda med datorgrafik, så sist man gjorde något såhär på riktigt var på 60- och 70-talet, säger Jimmy Vonsterner som startat Svenska film i Tyringe, som driver en filmstudio i Hässleholm.

”Blir som en stor workshop”

Målet är att göra en kortfilm på 5-10 minuter och använda den för att marknadsföra den svenska filmindustrin internationellt och få hit fler producenter. Runt 300 personer som figurerar i filmbranschen i södra Sverige på olika sätt kommer att finnas på plats.

– Det blir som en stor workshop. Det är effektföretag, filmteam och makeupartister. Alla ska få erfarenhet. Vi kommer inte att använda oss av datoreffekter. Det skapar inte uppseende alls, utan vi vill göra en riktig traditionell filmscen, säger Jimmy Vonsterner.

Men finns det inte risk att någon kommer till skada?

– När vi gör sprängningar så är de på ett visst säkerhetsavstånd. Men militären och vapentekniker kommer att vara på plats.

”Stor cirkus”

500 zombies kommer att krävas för att genomföra filmscenen. Ett par hundra personer från hela Sverige har redan anmält sig.

– Det är en rätt stor cirkus runt omkring. Militären kommer ut och monterar fältkök så det finns mat till alla. Vi hoppas att det inte regnar, men vi kan köra ändå trots vädret, säger Jimmy Vonsterner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.