Det svenska kungaparet och Italiens president med dotter förevisades och förevigades vid den italienska jonkällan Foto: Sofia Ekhem

Finbesök på ESS när italiensk jonkälla invigdes

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen invigdes den jonkälla på ESS som är den första färdiga delen av forskningsanläggningen. Vid invigningen närvarade det svenska kungaparet och Italiens president Sergio Mattarella, och hans dotter Laura Mattarella.

Italien, som är en av länderna som grundat ESS, har byggt och finansierat jonkällan som invigdes idag.

– Det är en spännande dag för vi ser att många års arbete har varit framgångsrika. Vi är stolta över att vi producerat den första delen av ESS, säger Santo Gammino som är forskningschef vid INFN-LNS i Trieste i Italien.

ESS-projektet

Jonkällan är startpunkten i den drygt halv kilometer långa acceleratorn.

– Det vi gör i jonkällan är att separera elektronen från protonen med mikrovågor. Som en mikrovågsugn fast väldigt väldigt hög intensitet, säger Mats Lindroos som är acceleratorschef vid ESS.

”Ett mästerverk”

Protornerna accelererar sedan med nästan ljusets hastighet fram till en snurrande platta av wolfram. Där frigörs neutroner likt flisor från en sten man slår på med en hammare.

Det är de neutronerna man sedan använder till forskning om till exempel nya mediciner, bränsle och nya sorters material.

– Det är som en bok. Om början är bra kommer boken att vara ett mästerverk. Vi har gjort vårt bästa, inte bara som italienare utan också som européer, för att skapa ett mästerverk, säger Santo Gammino.

Kunglig glans

Med kunglig närvaro, högtidlig stämning och symboliska liknelser gick det inte att ta miste på att det här var en viktig dag för ESS.

– Det visar på att det här är en angelägenhet inte bara för forskare utan det är viktigt för Europa. Man har stora förhoppningar från samhället, säger Lars Börjesson som är styrelseordförande i ESS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-projektet

Mer i ämnet