Åklagarmyndighetens riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har dömt böter på 150 000 kronor efter en arbetsplatsolycka förra året. Foto: Pontus Lundahl/TT

Finger klämdes av – företag får böta 150 000

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag i Simrishamns kommun får böta 150 000 kronor efter en olycka förra året som resulterade i att en anställds finger klämdes av och ytterligare ett finger skadades, skriver Ystads Allehanda.

En säkerhetsspärr som skulle hindra att en av företagets maskiner gick i gång när någon befann sig inom ett särskilt riskområde hade monterats bort. Den drabbade gick in i riskområdet under ett driftstopp och eftersom det inte fanns någon fungerande spärr kunde sedan en annan anställd starta maskinen trots att den förste personen fortfarande befann sig inom riskområdet.

Enligt Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål har företaget gjort sig skyldigt till arbetsmiljöbrott eftersom de anställda inte hade informerats tillräckligt om risker och skyddsanordningar. Man har inte heller följt upp hur de anställda arbetade vid den aktuella maskinen eller sett till att det fanns en fungerande säkerhetsbrytare.

Åklagarmyndigheten konstaterar i strafföreläggandet att olyckan hade kunnat undvikas om företaget hade skött säkerhetsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.