Fiskdöd kan bero på vitaminbrist

Publicerad
Den stora dödligheten bland fisk i Hanöbukten skylls nu på brist på b-vitaminet tiamin.

Forskaren Lennart Balk tror att det rör sig om samma problem som tidigare visat sig i andra områden i Östersjön.

Vattensituationen i Hanöbukten är sedan många år en omdiskuterad fråga. Det var även temat för en konferens i Åhus idag. En av talarna var Lennart Balk, docent i biokemi vid Stockholms universitet, som pratade om b-vitaminet tiamins påverkan på bland annat fiskar och fåglar.

Vitaminbrist

– Man kan inte utesluta att de här ekosystemstörningarna som vi ser i Hanöbuktsområdet kan bero på en brist på vitaminet tiamin. Anledningen till att man kan säga det beror på att om man tittar i alla väderstreck från Hanöbukten så har vi nu exempel på olika djurarter som vi vet är drabbade av tiaminbrist.

Enligt Balk finns det inga undersökningar på tiaminbristen i Hanöbukten och säger att området är en ”vit fläck på kartan” i det här avseendet.

-- Om man inom en rimlig tid vill få kläm på vad som sker  där borde man fokusera på detta.

Orsaken oklar

Mats Svensson enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten håller inte med.

– Jag anser inte att det är en blind fläck utan tycker att vi har många oroliga signaler där tiaminbristen är en del. Ska vi välja något måste vi titta mer på orsakerna. Tiaminbristen är inte en orsak utan en symptom. Vi måste ha ett bredare anslag när vi utreder vad som händer i Hanöbukten och på andra ställen i södra Östersjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer