Foto: Arkiv

Fisken i Hanöbukten tycks vara påverkad av gifter

Uppdaterad
Publicerad

Fisk fångad i Hanöbukten uppvisar förändringar i fortplantning, leverfunktion och immunförsvar, konstateras i en ny analys.

Efter larm från lokala fiskare har mijön i Hanöbukten studerats vid flera tillfällen, men hittills har resultaten varit otydliga.

Nu har Havs- och vattenmyndigheten, HAV, provfiskat och funnit oroande tecken. Fiskar med sår, ögonskador, blödningar, skelettdefekter och tumörer

Vid Listerlandet var 2,9 procent av fiskarna skadade eller sjuka, vid Åhus 2,1 procent.

Framförallt verkar skrubbskäddan vara drabbad. Vid en jämförelse med fiskar fångade utanför Valdermarsvik noterades flera skillnader

– Resultaten måste tolkas med viss försiktighet. Men sammantaget tyder de stora fysiologiska skillnaderna mellan skrubbskäddorna från Hanöbukten och Kvädöfjärden på att de kan ha exponerats för något eller några toxiska ämnen, säger Lars Förlin, professor vid Göteborgs universitet.

Enligt rapporten är halterna av PFOS och DDT något högre i fisken från Hanöbukten men några generellt förhöjda halter av miljögifter har inte konstaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.