Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö. Foto: TT/Arkiv

Fler asylsökande utan id-kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det totala antalet asylsökande till Sverige minskade förra veckan, noterade gränspolisen ett ökat antal asylsökande vid gränsen.

Natten till i torsdags slopades id-kontrollerna av resande med tåg, buss och färja på väg mot Sverige. Gränspolisen i region Syd noterade en omedelbar uppgång av antalet personer som söker asyl vid gränsen.

Från ett snitt på 5 asylsökande per vecka tidigare i år har antalet ökat till 24 personer de senaste fyra dagarna, rapporterar Sveriges Radio.

Skåne efter gränskontrollerna

Mer kan komma

Den gångna helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna i Sydsverige. Enligt Michael Mattsson, gränspolischef i region Syd, har det till stor del varit personer som har uppehållstillstånd i Danmark.

– Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger han till radion.

Ingen uppgång i riket

Migrationsverkets statistik för det totala antalet asylsökande till Sverige visar däremot inte på en uppgång.

Förra veckan – vecka 18 – sökte totalt 328 personer asyl i Sverige. Det är en minskning jämfört med vecka 17, då totalt 384 personer sökte asyl.

Det är även färre än vecka 16, då 347 personer sökte asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skåne efter gränskontrollerna

Mer i ämnet