Alltfler barn avvisas till Italien

Barn avvisas till Italien

Uppdaterad
Publicerad

Ett växande antal ensamkommande flyktingbarn avvisas från Sverige till Italien där de enligt Migrationsverket först sökt asyl.

Barnen själva säger dock att de aldrig sökt asyl i Italien, de har bara tvingats lämna sina fingeravtryck där.

– De kommer med båt och får inte gå iland om de inte lämnar sina fingeravtryck, berättar Maria Svensson, asylgruppen i Malmö.

I år beräknas omkring 3 500 ensamma flyktingbarn söka asyl i Sverige. De allra flesta kommer från Afghanistan och har på sin väg mot Sverige hunnit passera en rad europeiska länder. Ofta når de först Italien med båt och redan i hamnen brukar polis kräva att de ska lämna fingeravtryck

Förstår inte innebörd av avtryck

– De får ingen tolk, utan alla pratar bara italienska, berättar Maria Svensson från asylgruppen. Så de förstår inte vad de sätter sina fingeravtryck på.

Men sen när de väl når Sverige och söker asyl blir fingeravtrycket ibland helt avgörande.

– De får beskedet att de sökt asyl i Italien och därför ska de också skickas tillbaka dit.

På Migrationverket i Malmö säger biträdande rättschefen Fredrik Beijer att endast ett fingeravtryck inte är att betrakta som en asylansökan.

– Men det finns olika kategorier fingeravtryck, tillägger han.

Redan fler avvisade än i fjol

Det är med andra ord inte glasklart när fingeravtryck kan betraktas som en asylansökan. Klart är i alla fall att ordet ”fingeravtrycksträffar” används  flitigt i den svenska  asylprocessenoch att Migrationsverket får alltfler träffar från just Italien. Klart är också att antalet avvisningsbeslut till Italien ökat: Förra året fick 113 ensamkommande flyktingbarn avvisningsbesked, hittills i år har 270 får besked att de ska skickas tillbaka till första asylland, 108 av dem till Italien.

I Malmö har det ökande antalet fingeravtrycksträffar resulterat i att ett 60-tal flyktingbarn gömmer sig för att slippa återvända till Italien. Enligt asylgruppen har gränspolisen börjat jaga dem mer aktivt.

-Tidigare brydde de sig inte så mycket om ungdomarna. Men sen en tid tillbaka en satsar de på att hitta just dem, berättar Maria Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.