Fler landsting kan följa Skåne

Publicerad

Barnlösa i Skåne slipper köa för ägg sedan ersättningen till äggdonatorer höjdes. Nu rekommenderas samtliga landsting att följa efter.

Sara Ström Bargell i Umeå donerade under sin studenttid tolv ägg som räckte till två barnlösa kvinnor.

– Jag hade aldrig kunnat hjälpa till om jag hade haft ett arbete, för då hade jag varit tvungen att ta ledigt så mycket att jag hade gått med förlust, säger hon.

Som student hade hon tid att gå på alla förberedande sjukhuskontroller som krävdes. Dessutom var hon tvungen att genomgå en stark hormonbehandling som tar musten ur många. Det här var fyra år sedan och hon fick 3 000 kronor.

– Jag vill ha ett samhälle där vi hjälper varandra. Att donera ägg är en viktig och osjälvisk handling, säger Sara Ström Bargell.

Nya rekommendationer

De flesta av Sveriges landsting betalar fortfarande donatorer mellan 3 000 och 4 000 kronor. Men enligt nya rekommendationer bör summan höjas. På uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting utarbetar Nationella Vävnadsrådet nu en vägledning till samtliga landsting kring donation av könsceller.

Enligt den bör äggdonatorer ersättas med minst 15 procent av dagens prisbasbelopp – en summa som motsvarar drygt 6 600 kronor.

– Vi kommer att föreslå en liten höjning av dagens ersättningsnivåer, men vi vet inte om det kommer att resultera i att antalet äggdonatorer ökar, säger Kersti Lundin, ordförande för Vävnadsrådets områdesgrupp för könsceller.

–  Donationer ska enligt EU:s lagstiftning vara altruistisk, men samtidigt ska ersättningen vara likvärdig för alla invånare oavsett landsting.

Ger resultat

Enligt Region Skåne ger högre ersättning resultat. Tidigare fick skåningarna vänta i upp till två år på äggdonation. Men sedan ersättningen höjdes till 11 000 kronor på försök har kön för barnlösa par försvunnit. Nu kan regionen till och med ta emot patienter från samarbetspartners i Danmark och södra Sverige.

Nationella Vävnadsrådets rekommendation släpps i slutet av oktober. TT:s rundringning till sex landsting med universitetssjukhus visar att bara hälften planerar att höja ersättningen framöver. Västra Götaland, Östergötland och Stockholms läns landsting avvaktar, medan Uppsala och Västerbottens läns landsting eventuellt höjer. Bara Örebro läns landsting har tagit ett beslut.

– 4 000 kronor i ersättning är lite lågt. Att donera innebär ett visst ingrepp och kvinnorna måste ta ledigt för att komma hit på kontorstid, säger Mikael Lood, överläkare på fertilitetsenheten vid Örebro universitetssjukhus.

Fakta:

Visa

 * I de sex landsting som förutom Skåne har universitetssjukhus får en äggdonator mellan 3000 och 4000 kronor i ersättning.

 * Av dem är det bara Örebro läns landsting som beslutat om höjning. I Uppsala och Västerbottens läns landsting har höjning föreslagits, men beslut är inte fattat. De övriga har inte förordat någon höjning.

 * Barnlösa som väntar på äggdonation får vänta mellan tio månader och två år i de berörda landstingen.

 * I Region Skåne har den höjda ersättningen till äggdonatorer införts som ett försök till och med maj 2014.

 * Antal äggdonatorer har mer än fördubblats sedan Skåne höjde ersättningen till 11000 kronor.

Källa: Region Skåne (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer