Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Fler och fler väljer att inte ta upp sin båt under vintern, säger Peder Edman, hamnkapten på Limhamn. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler och fler låter båtarna vinterbada i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler båtägare låter sina båtar ligga kvar i vattnet under vinterhalvåret istället för att ta upp den på land. Det är en ny trend som märks tydligt i Limhamns småbåtshamn.

– 2017 var det ungefär 100 båtägare som valde att låta båten ligga i. 2018 ökade det till 150 stycken. I år är det uppe i cirka 200 båtar som övervintrar vid bryggan, säger Peder Edman, hamnkapten i Limhamn.

En annan hamn som också ser denna trend är Råå hamnförening. Där har man också fler vinterseglare under den milda skånska vintern.

– Det är en väldigt stor ökning jämfört för 10-15 år sedan. Om det beror på det mildare vädret kan man bara spekulera i. Det vi har gjort för att hjälpa dem är att flytta en del förtöjningsplatser en liten bit upp i Råån. Där ligger båtarna bättre skyddade för eventuella vinterstormar, säger Sven Sjöberg, ordförande i Råå hamnförening.

Både på Limhamn och i Rååns hamnförening utanför Helsingborg väljer fler och fler att ”vintersegla”. Foto: SVT

Även om man väljer att ha båten i vattnet måste man göra vissa grundläggande försiktighetsåtgärder. Vintern kan ju trots allt knacka på...

– På vintern är det större skillnad mellan hög- och lågvatten, häftigare stormar och frosten kan slå till. Man måste ”konservera” motorn och vattensystemet så att det inte fryser sönder. Sedan måste man ju naturligtvis förtöja båten extra och se till den regelbundet, säger Peder Edman, hamnkapten i Limhamn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer