Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alexander Linde på P7 ser en markant ökning av olaga intrång under övningarna. Här vid en av de otaliga förbudsskyltar som kantar det milslånga området. Foto: Johan Dernelius

Coronaflanörer på militära övningsfält skapar problem för försvaret

Publicerad

Nu när vårvärmen sakta kommer krypande är det också dags för en hektisk tid på övningsfälten. Denna gång har försvaret märkt en ökning av privatpersoner som tar sig in på avspärrade skjutfält.

I början av maj är det dags för den stora militärövningen ”Sydfront 21” i södra Sverige med 3 500 soldater från 13 olika förband.

Men för försvaret har det blivit ett allt större problem att privatpersoner tar sig in på övningsfälten. Alexander Linde, ansvarig för övningsfältet Revingehed, har märkt en kraftig ökning av civila som struntar i förbudsskyltarna.

– När vi sedan pratar med dem som tagit sig in, så säger de ofta att de inte har observerat skyltningen, eller att de inte tror att det gäller dem själva, säger Alexander Linde.

Femtio stoppades

Nyligen genomfördes en mindre övning i Norra Åsum utanför Kristianstad där övningsfältet sällan används.

– Under en dag hade vi femtio överträdelser. Fältet var stängt med nedfälld bom och varningsskyltar men allmänheten spatserade ändå förbi, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef på P7.

Kan ge dryga böter

Att gå in på ett avspärrat område kan vara förenat med livsfara och dessutom ge dryga böter. Just detta fick två vänner i fritidsbåt erfara när deras barn blev kissnödiga och de lade till vid en militär anläggning i Karlskrona skärgård. 

Semesteräventyret slutade med att privatpersonerna fick tillsammans 76 200 kronor i böter.

– Det är böter och upp till två års fängelse, säger Alexander Linde om straffskalan.

”Sydfront 21” genomförs i Skåne mellan 4 och 10 maj på skjutfälten i Norra Åsum, Rinkaby, Ravlunda, Revingehed och Björka. Den 6 maj deltar flygvapnet med lågt flygande plan och helikoptrar samt rökeffekter vid Revingehed.

Vårens stora militärövning är ”Sydfront 21” runt om på de stora övningsfälten den 25/4-10/5. Totalt deltar personal från 13 olika förband. Foto: Johan Dernelius

Övningen genomförs på flera platser i mellersta och södra Sverige med koncentration kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Karlsborg, Skillingaryd, Vaggeryd, Revingehed och Björka. Totalt deltar 3500 militärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer