Foto: SVT

Fler otrygga i lokalpolisområde Ystad

Publicerad

Årets trygghetsmätning visar att i lokalpolisområde Ystad är något fler otrygga i år jämfört med ifjol. Men Simrishamn skiljer det sig från de andra kommunerna för där känner sig fler trygga.

I lokalpolisområde Ystad ingår Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Ystad och Simrishamn. Där känner sig fler otrygga än vid mätningen i fjol, visar polisens siffror.

Men bryter man ut siffrorna per kommun så visar det sig att i Simrishamn är fler nöjda och känner sig tryggare. I Tomelilla och Skurup är resultaten de omvända, flera människor känner sig otrygga.

– Både Skurup och Tomelilla har sämre resultat än 2017. Detta är en utmaning och ställer stora krav på både polis, kommun och samverkanspartners som måste vidta åtgärder som ökar tryggheten, säger Mats Cronhag, lokalpolisområdeschef.

Sjöbo redovisar siffror på större otrygghet.

– Negativt är att Sjöbo som varit en relativt trygg kommun visar på en större otrygghet, säger Mats Cronhag.

Bland annat känner människor oro för inbrott och buskörning däremot är upplever de det tryggare att åka kollektivtrafik.

– Detta är en utmaning och ställer stora krav på både polis, kommun och samverkanspartners som måste vidta åtgärder som ökar tryggheten, säger Mats cronhag.

I Ystad är tryggheten oförändrat jämfört med 2017. Färre utsätts för brott och de flesta råkar inte ut för brott alls. Ystadborna är mer nöjd med polisens arbete men förtroende är fortfarande för lågt , enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.