Flera personer i SSU Skåne anklagas för att ha delat våldsbejakande och antisemitiska inlägg på sociala medier. Foto: Pontus Lundahl/Henrik Montgomery/TT

Fler personer i SSU Skåne avstängda

Publicerad

Ytterligare fem personer i SSU Skåne är nu avstängda efter att det framkommit i en granskning att de agerat på ett sätt som strider mot SSU:s värderingar. Det uppger SSU i ett pressmeddelande i dag.

Tre personer i SSU Skåne uppmanades förra veckan att lämna sina förtroendeuppdrag. Ytterligare fem personer är nu avstängda efter att det i en granskning, gjord av tidningen Kvällsposten, framkommit att personerna agerat i strid med SSU:s värderingar.

Bland annat har SSU Malmö bjudit in en ifrågasatt imam från den salafistiska rörelsen och en person med förtroendeuppdrag i SSU Malmö har fått lämna efter att ha delat ett antisemitiskt inlägg på Facebook.

De fem personerna är avstängda under tiden som förbundet granskar de uppgifter som nu framkommit.

-  Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut emot det, säger förbundssekreterare Andrea Törnestam i ett pressmeddelande.

”Utesluter inte att det kan bli fler”

På förbundets hemsida skriver de ”Utifrån senaste veckans uppgifter har tre personer uppmanats lämna sina förtroendeuppdrag i SSU. Vi utesluter inte att det kan bli fler. SSU-förbundets nyinrättade granskningsfunktion kommer granska och utreda alla uppgifter som förekommer i media eller som inkommer via funktionsbrevlådan. Alla de medlemmar som omnämns i artikeln är avstängda från SSU:s verksamhet fram tills dess att uppgifterna utretts djupare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen inom SSU

Mer i ämnet