• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klawiz Sharwani är redan dubbelvaccinerad och Masoud Sherwani är på väg att ta sin första spruta. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Fler Rosengårdsbor vaccinerar sig nu mot covid-19

Publicerad

Det är fler som nu väljer att vaccinera sig på Rosengård i Malmö.

– Klart man ska vaccinera sig. Jag har tagit tre sprutor, säger Wakil Zadran, som bor i Herrgården, den del av Rosengård som hade lägst vaccinationstäckning i hela landet för drygt en månad sedan.

Det är inte längre lika stor motvilja mot att vaccinera sig i områdena Kryddgården och Herrgården på Rosengård.

– Jag tycker det är ett bra sätt att skydda sig mot viruset, säger Masoud Sherwani, som den här veckan tar sin första dos vaccin. Hans fru är redan vaccinerad.

– Jag tog den första sprutan i september och sedan en till. Jag vill inte gå runt och vara rädd, säger Klawiz Sherwani.

Vill resa och umgås

I början på september hade Herrgården lägst vaccinationstäckning i hela landet. Så är det inte längre. Fler väljer att vaccinera sig. Ungefär hälften av de som bor i Herrgården och Kryddgården har fått sin första dos vaccin och drygt 40 procent har fått sin andra.

Skälen till varför man vill vaccinera sig varierar. En del vill resa utomlands, andra tycker att man ska lyssna på läkarna som förordar vaccination och flera SVT Nyheter pratar med vill umgås med barn och vänner utan att känna sig rädda för att smitta eller bli smittade av covid.

Gör det för barnen

– Jag är inte vaccinerad men ska göra det. Jag har tänkt fel men jag ska vaccinera mig för mina barns skull, säger Ghada Hawila.

Abdiaziz Mohamed, som arbetar hos det kommunala bostadsbolaget MKB på Rosengård, är vaccinerad.

– Jag har tagit två sprutor. Det är bra men jag vill inte ta en tredje, säger han.

Hör hur några av de som bor och arbetar på Rosengård ställer sig till att bli vaccinerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer