Gränskontrollerna kan få dramatiska effekter för de som pendlar över Öresund mellan jobb och bostad. Foto: TT

Betydligt fler inresande stoppas vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Under den första veckan utan id-kontroller mellan Danmark och Sverige via Öresund ökade antalet asylsökande i Malmö med 22 personer jämfört med veckan innan, enligt Migrationsverket. Antalet som nekades att resa in ökade också markant, uppger gränspolisen.

– 160 personer nekades inresa under förra veckan. Normalt sett är det 10-15 stycken i veckan, så det var väldigt påtagligt, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd.

De personer som nekas att resa in saknar oftast rätt ID-handlingar, eller så har de inte tillräckliga ekonomiska medel, enligt polisen. När de avvisas får de helt enkelt vända om vid gränsen, om de inte vill söka asyl i Sverige.

Stor påverkan på personalen

ID-kontrollerna togs bort natten till torsdagen den 4 maj. De senaste siffrorna från Migrationsverket visar att antalet som sökte asyl i Malmö veckan efter ökade med 22 personer jämfört med veckan innan avskaffandet, från 77 till 99 personer.

En ökning som påverkar gränspolisens arbete.

– Vi får ju ett ökat tryck på att vi ska klara av vardagen, det får ju bieffekter för varje enskilt ärende som nekas inresa. Det är ju stor påverkan på vår personal, det ska registreras vidare, säger Michael Mattsson.

För tidigt med slutsatser

Under denna vecka, från måndag 15 till onsdag 17 maj, sökte 47 personer asyl i Malmö efter att ha tagit sig över gränsen i Skåne. Men enligt Migrationsverket är det fortfarande för tidigt att dra slutsatser av antalet asylsökande efter att id-kontrollerna togs bort.

Totalt i hela Sverige ökade antalet registrerade asylsökande veckan som gick med 64 personer jämfört med veckan innan, från 332 till 396. Det är färre än under första veckan i april då 470 personer sökte asyl, alltså innan ID-kontrollerna avskaffades.

– Vi följer utvecklingen från dag till dag. Vi ser en viss ökning i de totala veckosiffrorna från vecka 18 till 19 (då ID-kontrollerna avskaffades red.anm). Den senaste veckans siffror ligger dock på en liknande nivå som för tidigare veckor under våren.

Rekryterar passkontrollanter

– Dessutom har de föregående veckosiffrorna legat jämförelsevis lågt. Det är därför för tidigt att säga om denna ökning är början på en ny trend eller inte, säger Migrationsverkets omvärldsanalytiker Anders Westerlund i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vad vi dock kan se är att andelen asylsökande som säger att de tagit sig in i landet via Öresundsbron under de senaste två veckorna har ökat från tio till närmare tjugo procent. Men även här är det för tidigt för att uttala sig om det är en ökande trend eller inte.

I samband med att regeringen meddelade att id-kontrollerna skulle tas bort meddelade man även att gränskontrollerna skulle skärpas. Det innebär att man nu ska rekrytera 100 passkontrollanter som ska arbeta vid Hyllie station i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.