Anonym man, TT Foto: TT

Fler vill byta kön efter lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vill byta eller korrigera sitt kön ökar kraftigt i hela landet. Förra året sökte sig närmare 100 personer till könsidentitetsmottagningen i Lund.

– Det är inte lika tabubelagt längre att prata om transsexualism, säger Amara Rådman, psykolog på mottagningen.

Lund var först i landet med att öppna en könsidentitetsmottagning, men i mitten av 1970-talet var det bara någon enstaka patient som sökte sig dit. Trettio år senare, 2000 kom ett tiotal, men sen ökade antalet snabbt. 2013 kom 87 och 2014 tog man emot 99 patienter. Samma kraftiga ökningar visar samtliga sex könsidentitetsmottagningar i landet, sammanlagt tog de emot närmare 600 personer under 2014.

Förklaringarna är flera, enligt Attila Fazekas, överläkare vid mottagningen.

– 2013 kom lagen som ger alla rätt att rent juridiskt byta kön utan att samtidigt behöva sterilisera sig, det fick många att bestämma sig. Men vi har också en annan öppenhet i samhället idag.

Äldre patienter vittnar om livslång sorg

De äldsta patienterna kan berätta om en helt annan tid i Sverige. När de  växte upp på 1950-60-talet vågade få nämna att de egentligen ville byta kön.

– De har inte kunnat berätta för nån, inte sin familj, sin partner eller sina arbetskamrater, säger Attila Fazekas.

När de väl kommer till mottagningen bär de ofta på en stor sorg. Livet har gått, och först nu, får de sin operation.

– De har känt sig väldigt ensamma, att de fick skylla sig själva, att ingen var som de. Men nu vill de göra könsbytet innan de dör. berättar Amara Rådman. Så att de äntligen får bli den de verkligen är.

De yngre har det lättare. Via nätet har de tidigt kunnat hämta information om att de inte är ensamma, att det finns många andra som känner som de gör. Men det är inte ovanligt med skolledningar som är väldigt okunniga om transsexualism, och med kamrater som mobbar den elev som är osäker på sin könsidentitet.

– Så när de väl fått sin operation och sin nya identitet så är det många som flyttar till en ny större stad där de är mindre utsatta och kan försvinna i mängden, berättar Attila Fazekas.

Svårare att operera kvinnor

Behandlingarna har också utvecklats under de senaste åren. Män som vill blir kvinnor får östrogen och kvinnor som vill bli män testosteron, allt under övervakning av hormonläkare, endokrinologer. De flesta män går sen vidare och opererar sina underliv, men de flesta kvinnor tar bara bort brösten.

– Det är mycket svårare att bygga en penis som är funktionsduglig än att konstruera en vagina, berättar Attila Fazekas. Så därför väljer många bort den operationen.

Antal patienter vid könsidentitetsmottagningarna 2014

Lund 99

Västra Götaland 116

Stockholm 160

Uppsala 102

Umeå 42

Linköping 51 (t om 31 oktober 2014)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.