Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det har gått väldigt lång tid, snigelfart, säger Christoffer Frank. Foto: SVT

Han lurades på falsk jakträtt – flera års väntan på utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte bedragaren sålde jakträtter på mark som inte var hans. 15 jägare blev tillsammans blåsta på nära 200 000 kr. Tre år senare är brottet fortfarande inte utrett.

Christoffer Frank är jägare och fick via blocket kontakt med en man som sålde rätt att jaga vilt på ett skånskt gods. Han togs emot med kaffe vid besöket på området.

– Han förklarade hur han ville ha det upplagt och visade mig runt, det kändes väldigt seriöst, säger Christoffer Frank.

Trevligt bemötande

Avtal skrevs och jakträtten som kostade 11 500 kronor skulle betalas redan dagen efter visningen. Samma trevliga bemötande fick var och en av ytterligare 14 jägare.

– Vi betalade tillsammans nära 200 000 kr.

Det här skedde hösten 2016 men snart framstod det allt klarare att mannen hade bluffat jägarna. Hösten 2017 lämnade jägarna in en polisanmälan men ännu är detta inte färdigutrett.

– Det har gått väldigt lång tid, snigelfart, säger Christoffer Frank.

Först lades fallet ner men jägarna överklagade och fick rätt. Och Christoffer Frank har ingen förståelse för att bedrägerier kan vara svårutredda.

– Nej eftersom den här mannen är en bedragare.

Brist på utredningsresurser

Han tycker polisen skulle hört alla 15 omedelbart istället för en och en via telefonsamtal. För att minimera risken för att man skulle glömma bort detaljer har de skrivit ner alla fakta.

– Vi håller koll och kontakt med varandra och har faktiskt blivit bra kompisar som följer med på varandras jakter numera. Finns alltid något gott med det onda, säger Christoffer Frank och ler.

Åklagaren Stefan Waern säger att den anklagade förnekar brott och att han inte har någon kunskap om den anklagade mannen är känd av polisen sen tidigare. Att det dragit ut på tiden beror på resursbrist och att ärendet fått stå tillbaka för mer brådskande fall.

– Men jag ska just nu ta tag i detta fall och kommer nästa vecka att ta beslut i åtalsfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer