Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera hundra i manifestation för Simrishamns sjukhus

Publicerad

Ännu en gång har invånarna i Simrishamn demonstrerat för sitt sjukhus. Cirka 300 personer samlades på lördagen på torget för att visa sin oro för framtiden.

Företrädare för både den rödgröna regionledningen och den borgerliga alliansen deltog. De presenterade sina framtidsvisioner, där de rödgröna vill ta tillbaka sjukhuset i regionens regi medan alliansen vill ha fortsatt privat drift.

– Det var ett mycket bra möte och jag känner mig lite lugnare nu efteråt, säger Gerd Holm i arrangerande pensionärsföreningen SPF.

Riksbekanta visselblåsare

På 1990-talet blev de visselpipblåsande demonstranterna i Simrishamn riksbekanta för sitt motstånd mot nedläggning och förändring av verksamheten.  

Den gången slutade det med att sjukhuset privatiserades och Praktikertjänst byggde upp en verksamhet inriktad på ortopedi. Därefter har flera entreprenörer verkat på sjukhuset. 

Just nu har Praktikertjänst ett år kvar av sin entreprenad av närsjukvård.  

Rödgröna vill ta tillbaka

Vid mitten av januari i år gick regionledningen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ut och deklarerade att de vill ta tillbaka verksamheten i regionens regi för att kunna utveckla den. Den borgerliga oppositionen tror att sjukhuset utvecklas bättre om det drivs av privata aktörer.  

En av dem som på lördagen befann sig på torget i Simrishamn var pensionerade läkaren Tor Lindgren, som i olika former arbetat på sjukhuset sedan 1985 och har följt alla turer. 

Är vi tillbaka i samma läge som vid demonstrationerna på 1990-talet? 

- Nej, repriser är aldrig riktigt bra. Men i och med att det är valår är det här en bra markering, säger Tor Lindgren.

Gerd Holm säger att SPF, som ordnade manifestationen, i första hand är intresserat av att verksamheten fungerar och bryr sig inte så mycket om driftsformen – privat eller offentlig.

– Det fungerar bra med Praktikertjänst i dag. Men det är för lite med 32 vårdplatser för Simrishamns åldrande befolkning.

– Det var ett mycket bra möte och jag känner mig lite lugnare nu efteråt, säger Gerd Holm i arrangerande pensionärsföreningen SPF. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer