Flera kvinnor utsatta för åldringsbrott i Malmö och Lund

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen utsattes tre äldre kvinnor för stöld i sina hem i Malmö och Lund. I samtliga fall har obehöriga personer tagit sig in i bostäderna genom att utge sig för att komma från kommunala fastighetsbolag.

– Vi vill uppmana alla att inte släppa in några obehöriga i sina hem, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Den första kvinnan blev utsatt för stöld i sitt hem i Malmö vid 13.30-tiden. En kvinna sade sig komma från ett fastighetsbolag och bad om att få komma in på grund av en vattenläcka. När hon väl lämnade platsen upptäckte den äldre kvinnan att en plånbok och ett smyckeskrin saknades.

Under de två nästkommande timmarna larmades polisen om ytterligare två stölder, med liknande tillvägagångsätt, varav en i Malmö och en i Lund. I dessa fall har två kvinnor utgett sig för att komma från ett kommunalt fastighetsbolag, och bett om att få kontrollera rör i bostäderna.

– Vi har skickat hem patruller till samtliga målsägande för att inhämta information och säkra spår, säger Evelina Olsson.

Eventuella kopplingar utreds

I nuläget är ingen gripen för stölderna, och polisen ska utreda om det finns kopplingar mellan fallen. Enligt polisen kan fler liknande händelser komma att inträffa, och man uppmanar äldre Malmö- och Lundabor att inte släppa in obehöriga personer i sina hem.

– Ta ett samtal med dina äldre anhöriga och be dem att inte släppa in obehöriga, och att inte ta emot samtal från okända personer.

Vidare uppmanas den som utsätts för liknande bedrägerier att anmäla händelsen med en gång.

– Hör av dig absolut så fort som möjligt, det hjälper oss att göra mer i ärenden som dessa, säger Evelina Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.