Polisen bildade kedja när Alternativ för Sverige (AFS) höll torgmöte i Malmö på måndagskvällen. Foto: Johan Nilsson / TT

Flera motdemonstranter gripna på torgmöte i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals motdemonstranter dök upp på Stortorget i Malmö när Alternativ för Sverige höll valmöte. Åtta av dem omhändertogs av polis och misstänks för störande av allmän sammankomst.

– De har stört mötet med hjälp av visselpipor, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

17.30 på fredagseftermiddagen inledde Alternativ för Sverige ett valmöte på Stortorget mitt i centrala Malmö. Knappt 100 åhörare dök upp, men desto fler motdemonstranter.

– Vi uppskattar det till 250-300 personer totalt, varav cirka 100 var åhörare och ett par hundra motdemonstranter. Det uppstod visserligen inga våldsamheter, men vi har ändå fått omhänderta åtta personer, säger Calle Persson.

En man greps misstänkt för ofredande och en kvinna greps misstänkt för brott mot lagen om förbud mot maskering och brott mot knivlagen.

Utbrytarparti ur Sverigedemokraterna

Alternativ för Sverige är ett högernationalistiskt parti med fokus att stoppa all flyktinginvandring, att ompröva alla givna uppehållstillstånd sedan år 2000 och att uppmuntra invandrare att återvandra. Det är ett utbrytarparti ur Sverigedemokraterna och har vid flera av sina torgmöten anklagats för hets mot folkgrupp. Inför riksdagsvalet 2018 polisanmäldes ett torgmöte i Växjö av sju partier i Växjö kommun.

Bland motdemonstranterna i Malmö syntes flaggor med budskap som ”Inga rasister in i riksdagen”, men på det hela taget gick både torgmötet och motdemonstrationen lugnt till, enligt polisen.

– Stökigt vet jag inte om man kan kalla det. Det handlar om ett antal omhändertagna för att ha stört mötet med hjälp av ljud från visselpipor och andra hjälpmedel. Vilket rubriceras som störande av allmän sammankomst, säger Calle Persson.

Polisen bär bort motdemonstranter under AFS möte på Stortorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.