Flera personer gripna efter klimatdemonstration i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har gripits efter en klimatdemonstration på Bergsgatan i Malmö. Demonstranterna ställde sig på gatan för att stoppa trafiken, och de gripna misstänks bland annat för brott mot ordningslagen.

Det var vid halv två-tiden som polis larmades till Bergsgatan i höjd med Möllevångstorget, efter att ett 30-tal personer samlats på gatan för att stoppa trafiken.

– Poliser på plats utfärdar en ordningshållandebefallning, som inte hörsammas. När man då inte skingrar sig avlägsnar vi dem handgripligen, säger Sara Andersson, presstalesperson för polisen.

Demonstranterna har enligt polisen inte varit våldsamma, det har istället rört sig om ett passivt motstånd.

Stora ordningsstörningar

En del av demonstranterna lämnade till slut platsen frivilligt, andra behövde avlägsnas av polis. Ett antal personer har också gripits eller omhändertagits av polisen. Dessa är nu misstänkta för brott mot ordningslagen, ohörsamhet mot ordningsmakt och brott mot trafikförordningen.

– Det innebär en stor ordningsstörning. Dels eftersom man hindrat trafiken för privatpersoner och kollektivtrafik, men också för polis, ambulans och räddningstjänst, säger Sara Andersson om demonstrationen.

Enligt polisen är demonstrationen vid femtiden på lördagseftermiddagen upplöst, och trafiken ska flyta på som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.