• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera personer inom Hässleholms särskilda boenden har smittats av coronaviruset, både personal och brukare. Foto: Hans Larsson/SVT

Flera smittade att vänta inom äldrevården och LSS i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

På Hässleholms äldreboenden har nio patienter och nio i personalen testats positivt för corona. Dessutom är sex brukare och fyra i personalen på ett LSS-boende också smittade.

Under onsdagen höll Hässleholms kommun en presskonferens gällande smittläget i kommunen, där de framför allt pekade på den ökade smittspridningen på äldreboenden. Totalt är nio patienter och lika många inom personalen på det särskilda boendet Högalidshemmet konstaterat smittade, varav två vårdas på sjukhus med andningssvårigheter.

Men många fler patienter med olika typer av symptom hålls isolerade på andra boenden, så kommunen befarar att ännu fler kan vara smittade.

– Vi väntar på många provsvar från personal och patienter, så vi kommer att se fler smittade de närmaste dagarna, säger Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska på omsorgsförvaltningen i Hässleholm.

Alla med symptom hålls isolerade

Hur smittan har kommit in på hemmet, vet ingen idag.

– Det kan vara via någon i personalen eller en anhörig, men vi kan inte se nån röd tråd i smittspårningen ännu, säger Birgitta Ljungbeck.

Enligt uppgifter från en anhörig till en boende, ska en patient ha suttit och hostat i en allmänt utrymme och kan därmed ha smittat andra boende.

– Om det har gått till så, så har det brustit i våra rutiner. Alla som har symptom ska hållas isolerade på sina rum, säger Birgitta Ljungbeck.

– Fler patienter uppvisar symptom, så vi kommer absolut se fler smittade, även personal, säger Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholm. Foto: Hans Larsson

Besöksförbud på särskilda boenden

På tisdagen införde Hässleholms kommun ett tillfälligt besöksförbud inom särskilda boenden, något som egentligen inte är lagligt.

– Vi kan naturligvis inte neka nån, och om det är en patient som befinner sig i livetsslutskede eller av annan anledning behöver träffa sin anhörig, så ordnar vi naturligtvis det.

Kommunen har även gjort andra lokala restriktioner, som att stänga biblioteken och fritidsgårdarna för besökare och simhallarna för allmänt bad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet