Storkungar i boet på taket. Foto: Jenny Lindeborg/SVT

Babyboom bland Skånes storkar – fler ungar än på 100 år

Uppdaterad
Publicerad

På Flyinge Kungsgård i Skåne gläds Naturskyddsföreningens Storkprojektet åt att notera ett rekord i storkungar – 101 stycken – på över hundra år. Något som enligt dem är ett tecken på att storkarna har en framtid i Skåne.

Inte sedan 1917 då storkarna började räknas i Sverige har det räknats in så många häckande par, 77 stycken och så många storkungar, 101 stycken som i år.

Värst var det 1956 – då hittade man bara ett enda häckande storkpar.

Ringmärks

När ungarna är sex till sju veckor gamla så är deras ben så tjocka som de ska bli och så är det dags att ringmärka dem för att ta reda på hur de flyttar söderut och om de kommer tillbaka.

Projektledaren för storkprojektet Petter Albinsson, har bråda tider nu och åker upp med en kranbil till storkbona för att märka, mäta och väga storkungarna.

”Fint syskonpar”

– När vi gör det här så spelar storkungarna ”döda” och ligger helt still, precis som de ska, det är så de ska bete sig. Då är det lätt att hantera dem och se om de är friska och fina och ringmärka dem, säger Petter Albinsson.

Första syskonparet ner får märkningen M 119 och M 120.

– De ser fina ut, M120 är något större och väger 3,1 och M119 är nog kläckt någon dag senare och väger bara 2,6 kilo, så brukar det vara, säger Petter Albinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.