Flygande rislykta släckte halva Malmö

Publicerad

Under nyårsnatten ville någon lysa upp tillvaron för Malmöborna genom att skicka upp svävande lyktor. Men tilltaget fick motsatt effekt, och släckte lyset för hälften av stadens hushåll.

Det var klockan 01.13 under årets första natt som strömmen plötsligt försvann för 55.000 nyårsfirare. Felet fanns på det stora ställverket i Sege, och 37 minuter senare kunde strömmen succesivt kopplas på igen.

Nu är själva orsaken till mörkret kartlagd och dokumenterad: en thailändsk papperslykta som råkat landa på helt fel ställe.

– Det handlar om ett mycket litet område, som fungerar i princip som en vanlig strömbrytare. Men vid sidan av detta finns en så kallad samlingsskena, och det är från den alla ledningar kopplas ut, säger Johan Aspegren på Eon.

Själva skenan är ungefär en meter lång och en decimeter bred. Ställverket vid Sege är ett av Malmös tre största, och ligger alltså under bar himmel.

Kan ni inte bara täcka över det?

– Mycket logisk fråga. Men vi har kanske 400 ställverk i hela Sverige, ska vi täcka över alla dem? Det är flera hektar det handlar om, det skulle kosta många miljarder.

Att skicka upp brinnande lyktor är inte olagligt, och Johan Aspegren har jobbat på Eon i 22 år, och säger sig aldrig ha varit med om något liknande. Och han tycker nyårsnattens olycksbringande ljuslykta väcker flera frågor för både Eon och samhället.

– Ska vi täcka över ställverken?  Ska flygande lyktor förbjudas? Eller ska vi acceptera att det en gång på 20 år blir ett sådant här avbrott, som den här gången varade i ungefär 40 minuter?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer