Foto: Johan Kronberg, Lantmäteriet

Flygande start för Lantmäteriets flygfotografering

Publicerad

Lantmäteriet har fått en effektiv start med sin flygfotografering över landet. Och nu är det Skånes tur att bli plåtad från ovan.

Coronapandemin har lett till att en stor del av flygtrafiken står stilla. För Lantmäteriets flygfotografering har det inneburit en rivstart på säsongen.

Med gynnsamt väder och liten konkurrens om luftrummet är redan 30 procent av årets fotografering klar efter bara drygt en månads flygningar.

– Får vi nu en sommar med klart och fint väder så finns alla förutsättningar för att det här ska bli en väldigt bra säsong för Lantmäteriets flygfotografering. Det känns jättebra, säger Jenny Gustafsson, funktionschef för Lantmäteriets flygfotoverksamhet, i ett pressmeddelande.

Skåne nästa på tur

Den stora tillgången till luftrummet har gjort att Göteborgsområdet redan nu är färdigfotograferat, liksom Gotland och områdena över Trollhättan, Mariestad och Arboga.

Nu är det istället dags för bland annat Skåne och Blekinge.

– Vanligtvis har vi inte alls lika stor tillgång till luftrummet eftersom vi konkurrerar med passagerartrafiken. Det gör vi inte nu när det är betydligt färre aktörer i luften, säger Jenny Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer