Wissam Hammoud, deltagare i projektet A Million Stories, berättar om sin flykt från Syrien till Malmö. Foto: Malmö Stadsbibliotek

Stor webbplats lanseras om flyktingars väg till Europa

Publicerad

Idag öppnar en webbplats som samlat hundratals starka berättelser om hur flyktingar tagit sig till Europa.

– Vårt mål är att skapa en större förståelse om flyktingars situation. Det är många som inte vet vilka svårigheter nyanlända har varit med om, att de tar en risk för att få ett bättre liv, säger Nizar Keblawi, projektledare på Malmö stadsbibliotek, som är ett av fyra europeiska bibliotek bakom projektet A Million Stories.

Bara i Malmö har man träffat 300 personer och samlat in 160 berättelser om flyktingars väg till Europa. På webbplatsen refugeelives.eu, kan nu alla ta del av berättelserna.

– Många har gått igenom så många saker. För vissa har gummibåten gått sönder mitt ute i havet, vissa har förlorat sina barn. Hemsidan blir ett historiskt arkiv. Det kommer att finnas över 600 berättelser som sedan arkiveras på Stadsbiblioteket, säger Nizar Keblawi.

Varför är det viktigt att dela berättelserna?

– Många har kommit hit, och många vet inte vet vad de går igenom. Det är många som inte valt att fly från sitt land, de vill bara komma hit och leva ett bättre liv. En kvinna sade: Det är inte jag som valt Sverige, Sverige valde mig, säger Nizar Keblawi.

Historierna används vid forskning

De som intervjuats har uppskattat att få berätta vad de har varit med om.

–  Det är en träning för nyanlända att kunna uttrycka sig. Efter intervjun mår de mycket bättre. De är glada och vi gör så att de får höras och synas.

Nu är målet att sprida historierna till så många som möjligt.

–  Vi kommer att delta på Almedalsveckan för att nå politiker. Vi kommer att åka till Malaysia för en internationell konferens där vi kan visa upp projektet. Det är inte bara fyra bibliotek som ska jobba med detta, utan hela EU. Två universitet har använt historierna i sin forskning. Det ska vara lättillgängligt också för journalister, säger Nizar Keblawi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer