Foto: SVT

Flyktingbarn tvingas prostituera sig

Uppdaterad
Publicerad

Personal på olika flyktingboenden slår larm om att barn försvinner iväg på kvällarna. Polisen har också fått larm om barn som förts till Sverige och som hållits inlåsta för att sälja sex. Ett 30-tal av fallen är i Skåne.

Sedan 2014 har Länsstyrelsens samordnare mot människohandel fått in över hundra fall, ett 40-tal av dem rör barn. Det skriver Sydsvenskan.

Leder inte till åtal

Det handlar om barn som hämtas av vuxna vid boenden om kvällarna, barn som setts sälja sex på gatan eller som själva slagit larm till polisen om att de hållits inlåsta. Polisen säger sig dock inte ha resurser att utreda fallen och inte ett enda har gått till åtal.

Leif Fransson som är biträdande chef för gränspolisen säger att barnen säkert har blivit utsatta, men att det är hans uppgift att prioritera och att det tar väldigt lång tid att utreda den här sortens fall.

Redan i februari berättade vi i SVTNyheter Skåne om problemen. Då sa Lisa Green som är länskoordinatior mot människohandel vid Malmö stads Mikamottagning.

– Det kan se ut på många olika sätt. Det är inte ovanligt att asylsökande barn kommer hit med någon vuxen som inte är vårdnadshavare, möjligtvis en släkting eller någon man träffat på vägen eller känner sedan tidigare. Den vuxne ser en möjlighet att tjäna pengar på barnet. Det finns ofta ett beroendeförhållande till den vuxne, att man blivit hjälpt till Sverige eller liknande.

Ofta i skuldfälla

I andra delar av landet ser situationen liknande ut. I våras slog Stockholmspolisen larm om att ensamkommande flyktingbarn utnyttjas för sex. I de flesta fall handlade det om barn som lämnat sin placering och gått under jorden, och sedan utnyttjats i prostitution.

– Barn som inte har kunnat ta sig hit självmant är en utsatt grupp. De har ofta försatt sig i en skuldfälla till någon som hjälpt dem att komma hit. De blir ofta exploaterade på olika sätt, inte bara i prostitution, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel vid Länsstyrelsen i Stockholm till nyhetsbyrån TT.

Myndigheter måste ta ansvar

Patrik Cederlöf tycker att rättsprocessen är viktig men att man inte ska stirra sig blind på lagföringen av dessa brott.

– Fokus här borde ligga på att barnet kommer ur den här situationen och får det stöd och hjälp den behöver. Det är en fråga för ansvariga myndigheter att ta tag i, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.