Lillemor Svensson bor granne med den eldhärjade fastigheten. Foto: Linda Ekström/SVT

Flyktingboende eldhärjat utanför Ekeby

Uppdaterad
Publicerad

En stor fastighet, som består av flera lägenheter söder om Ekeby i Bjuvs kommun, började brinna på långfredagskvällen. Räddningstjänstens släckningsarbete pågick fram till morgonen. – Vi vaknade av blåljusen i fönstren, säger grannen Lillemor Svensson.

– Det rör sig om ett större hus där, och det är ombyggt till fem lägenheter. Det är flyktingar som bor där, säger Fredrik Bratt vid Skånepolisen till SVT Nyheter Helsingborg.

Larmet kom till SOS Alarm vid klockan 22.50 på långfredagen. Boendet drivs av Migrationsverket och är en del av en större gård i en ”u-liknande” form där det börjat brinna i ena änden.

Räddningstjänsten gav upp försöken att släcka branden i den delen av fastigheten. I stället inriktade man sig på att skapa en så kallad begränsningslinje, så att resterande del av byggnaden inte skulle drabbas lika hårt av den våldsamma branden.

– Det är en svår uppgift att se till att den inte får spridning till de andra delarna, säger Ronny Möller, inre befäl vid räddningstjänsten, och fortsätter.

– Ingen person ska ha kommit till skada.

Polisen säger till SVT Nyheter att endast en person befann sig i huset under kvällen. Det är oklart hur många som bor där. Boendet är på väg att avvecklas.

Det blev en annorlunda natt för grannen Lillemor Svensson och hunden Sally som vaknade av blåljus utanför fönstren. Foto: Linda Ekström

Vid 07.30-tiden på påskaftons morgon arbetade räddningstjänsten fortfarande med branden. Inga andra byggnader i närheten hotades av lågorna.

Vad som orsakat branden är oklart. På grund av värmen kommer en brandplatsundersökning tidigast att kunna göras på tisdag, säger polisens informatör Anna Göransson.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand.

Det blev en annorlunda natt för grannen Lillemor Svensson. När hon vaknade var det fullt pådrag utanför hennes hus där brandmännen spärrat av.

– Vi vaknade av blåljusen i fönstren. Vi bor ju nära, är glad att vinden inte blåste åt vårt håll. Vi var rädda att det skulle sprida sig, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.