Volontärer tog emot flyktingar på Malmö central. Foto: TT/ARKIV

Flyktingvågen till Malmö 2015 har blivit bok

Publicerad

De flera tusen eldsjälar som tog emot de många flyktingarna som kom hösten 2015 måste få sina historier bevarade för framtiden. Det menar man på Stadsarkivet i Malmö som samlat en del av dem i boken ”Ankomst Malmö”.

Flyktingvågen under hösten 2015 var en historisk händelse, menar man på Stadsarkivet i Malmö. Sedan världskriget hade aldrig tidigare så många flyktingar sökt sig till Sverige. Alla med sin egen historia, som tonårige Hamid som gjorde ett självporträtt. 

– Jag tog ner den från ett boende som Hamid varit på ett par veckor i Malmö. Teckningen satt ovanför hans säng, och nu finns den i vårt arkiv, säger Karin Sjöberg, arkivpedagog på Stadsarkivet.

Malmö

Men också de flera tusen som tog emot flyktingarna har en minnesvärd historia och nu har hon i en bok sammanställt de flesta av det hundratal historier som hon fått in via intervjuer och inskickade berättelser. 

Foto: Nizar Keblawi

Hon visar upp en inskickad stor tuschteckning med tre långa hår som flätats ihop. På baksidan finns förklaringen att konstnärinnan satte sig ner på Malmö centralstation med tre barn. Ingen kunde varandras språk. 

– ”Till slut började de leka med mitt hår. Jag flätade ihop deras hår och vi skrattade”, läser Karin Sjöberg

Det var via Malmö som de flesta av de drygt hundratusen flyktingarna kom och här välkomnades de, till skillnad från på flera andra ställen i Europa. Här stod det på skyltar från Malmö Stad: ”Refugee? Welcome to Malmö!”

-Man var noga med att diskutera formuleringen och de signaler som detta skulle ge.

Foto: Nizar Keblawi

När Karin Sjöberg ska sammanfatta intrycken från de intervjuer hon gjort så är det först och främst att de som tog emot flyktingarna jobbade mycket hårt.

– En del är stolta och en del är besvikna över hur det gick sen, säger hon.

Anhöriga till flyktingarna som kom i slutet av andra världskriget i de vita bussarna besöker numera stadsarkivet för att söka sina rötter och på samma sätt menar Karin Sjöberg att berättelserna från hösten 2015 ska bevaras för framtida besök och släktforskning.

– Den kan bli framtida generationers bestseller, säger Karin Sjöberg och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet