Grönfinkar stannar idag i Europa men kommer ursprungligen från Afrika. Foto: Thomas Alerstam

Flyttfåglar flyr undan tropiska sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Många av våra flyttfåglar lämnar Afrika när de ska föda sina ungar, visar en unik studie från Lunds universitet. Enligt forskarna kan det vara för att undvika sjukdomar som fåglarnas immunförsvar inte klarar av. De har nämligen samma typ av immunförsvar som fåglar som stannar kvar i Europa under vintern.

– Vi trodde deras immunförsvar skulle vara mer avancerat än immunförsvaret hos de som stannar i Europa och det var fel, säger universitetslektorn Helena Westerdahl.

I studien som presenterats i Nature Ecology & Evolution har en grupp forskare från biologiska institutionen undersökt ursprunget på 1 300 olika sångfågelarter. En majoritet av dem visade sig härstamma från Afrika. Forskarna tittade vidare på hur immunförsvaret såg ut hos de fåglar som stannade i Afrika, de som flyttar mellan Europa och Afrika och de som stannar i Europa.

Fåglarnas immunförsvar sämre än väntat

Hypotesen var att de som stannar i Afrika har ett mer komplext och avancerat immunförsvar än de som stannar i Europa eftersom de utsätts för mer sjukdomar,  det stämde.

Forskarna trodde också att fåglarna som flyttar mellan Europa och Afrika skulle ha ett lika avancerat immunförsvar som de som stannar i Afrika och blev förvånade när det inte var så.

– Hur klarar flyttfåglarna då av Afrika? Det vi tror förklarar det hela är ungarna kläcks i Europa. När de är unga är de ju allra känsligast för nya infektioner, säger Helena Westerdahl.

Ett starkt immunförsvar kostar

Att de fåglar som flyttar inte har ett mer avancerat immunförsvar tror forskarna kan bero att kostnaden är för hög.

– Har man ett för starkt immunförsvar kan det börja attackera den egna kroppen. För de fåglar som stannar i Afrika är det värt risken för att kunna skydda sig mot virus och bakterier men inte för flyttfåglarna, säger Helena Westerdahl.

Nu vill forskarna undersöka den förmodade kostnaden närmare och titta vidare på en del andra detaljer.

– Det skulle vara intressant att titta på hur det ser ut i Amerika, för där är det tvärtom, där härstammar de sydamerikanske flyttfåglarna från nordamerikanska fåglar, säger Helena Westerdahl.

Alla ryggradsdjur, även människor, har immunförsvar som är uppbyggda på liknande sätt som fåglarnas. Lundabiologerna tror därför att resultaten kan ha betydelse även i ett bredare perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.