Så ska spårvägen se ut nära Lunds tekniska högskola. Foto: Lunds kommun och Metro arkitekter

Så ska lundaborna lära sig samsas med spårvagnarna

Publicerad

Om ett år är det dags. Då införs ett för Lund helt nytt trafikslag i stan. Vita linjer, nya vägskyltar och egna körfält för spårvagnarna ska göra övergången smidig för Lunds trafikanter.

Lunds spårväg är nästan helt färdigbyggd. Om några månader startar testkörningar med spårvagnarna. Inför det kommer allmänheten att informeras om hur de ska röra sig i anslutning till spårvägen.

– Vi kommer bland annat att ta fram en film som visar hur man ska röra sig vid spårvägen, berättar Pernilla von Strokirch, som är projektchef för spårvägen vid Lunds kommun.

Norge inspirerar

En förebild har varit spårvägen i Bergen i Norge, som har ett liknande klimat och förutsättningar som påminner om svenska förhållanden.

– I inledningen av projektet var vi mycket ute och tittade på andra städer med moderna spårvägssystem.

Alla ska väja för spårvagn

Spårvägen har ett eget körfält för att inte störa övrig trafik. En vit linje följer hela sträckan på 5,5 kilometer mellan Lund C och Science Village/ESS på Brunnshög. Gräs ligger i spåret och vid hållplatserna finns gatsten. Gräset ska förutom att ta hand om regnvatten och dämpa buller även markera var övrig trafik och gående inte ska röra sig.

– All övrig trafik ska väja för spårvagnen. Det gäller cyklister, bilister och gångtrafikanter, säger Pernilla von Strokirch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.